Zekerheid

100% veilig

Voordelig

Skip de rij

Extra ruimte

Service

Van deur tot deur

Wat mag je meenemen in je handbagage?

Ga voorbereid op reis.

Of je nu een weekendje weg gaat of voor een langere tijd op reis gaat, je ontkomt in de meeste gevallen niet aan het meenemen van handbagage. Toch roepen de regels omtrent het meenemen van handbagage bij een hoop mensen veel vragen op. Want wat mag je nou eigenlijk wel en niet meenemen? Hoe zit het bijvoorbeeld met producten zoals vloeistoffen, elektronica en medicijnen? En mag je babyvoeding zomaar in je handbagage vervoeren? Wij zetten de regels graag voor je op een rijtje, zodat jij niet voor verrassingen komt te staan!

handbagage

Let wel, deze regels gelden alleen binnen EU-landen. Ook zijn de regels omtrent handbagage aan verandering onderhevig. Check dus altijd kort voor vertrek wat de actuele regels van jouw airline zijn.

Wat is handbagage?

Om te beginnen met de vraag: wat is handbagage eigenlijk precies? Handbagage is de bagage die je bij je mag houden, wanneer je reist met het vliegtuig. Denk hierbij aan rugzakken, handtassen, en trolleys. Net zoals er voor ruimbagage voorwaarden gelden waar je je als reiziger aan dient te houden, gelden er voor het meenemen van handbagage ook regels.

Wanneer mag iets niet mee als handbagage?

Zoals we hierboven al vermeldden, mag niet alles zomaar mee in je handbagage. De EU heeft een overzicht vastgesteld van welke voorwerpen en goederen wel en niet mee mogen in je handbagage. Houd er rekening mee dat ook goederen die niet als verboden staan vermeld, vanuit veiligheidsoverwegingen toch kunnen worden geweigerd door een beveiligingsbeambte op het vliegveld.

Voorwerpen die niet mee mogen in je handbagage zijn bijvoorbeeld voorwerpen waarmee ernstig letsel aangericht kan worden. Denk hierbij aan gereedschap, vechtsportmateriaal en scherpe messen. Messen met een lengte tot zes centimeter mogen overigens wel mee in je handbagage. Je nagelvijl en -schaartje kunnen dus zonder zorgen mee op reis.

handbagage

Vloeistoffen in handbagage

We raden aan om vloeistoffen, zoals zonnebrand en douchegel zoveel mogelijk in je ruimbagage te vervoeren. Toch wil je sommige vloeistoffen graag in je handbagage hebben. Dit is toegestaan, maar wel alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo mag de verpakking van de vloeistoffen maximaal 100 milliliter bevatten en moeten alle vloeistoffen samen in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak zitten. Deze plastic zak mag in totaal maximaal één liter bevatten. Per persoon mag je één zo’n zak meenemen. Dit betekent dat je per persoon dus maximaal 10 verpakkingen van elk maximaal 100 milliliter per stuk mag vervoeren in je handbagage.

Wil je meer vloeistoffen vervoeren, maar stop je dit liever niet in je ruimbagage, omdat je bang bent dat dit niet aankomt? Laat ons je bagage regelen! We leggen je graag uit hoe dit werkt.

Mag je medicijnen en babyvoeding meenemen in je handbagage?

Medicijnen in handbagage

Medicijnen mogen mee in je handbagage. Hiervoor gelden andere regels dan voor overige vloeistoffen. Zo mogen de verpakkingen hiervan groter zijn dan 100 milliliter. Wel gelden ook hiervoor bepaalde voorwaarden. Zo moet je voor het meenemen van medicijnen een doktersrecept aan kunnen tonen of kunnen aantonen dat de medicijnen op jouw naam staan. We raden aan om hier ook een Engelse versie van mee te nemen voor de terugreis.

Babyvoeding in handbagage

Wil je babyvoeding meenemen in je handbagage? Dat is mogelijk. Ook hiervoor geldt dat de verpakking groter mag zijn dan 100 milliliter. Wel geldt hiervoor de voorwaarde dat je baby met je meereist. Het is dus niet mogelijk om meer dan 100 milliliter babyvoeding mee te nemen, wanneer je zonder je baby reist. Ook is het bij sommige luchtvaartmaatschappijen mogelijk om gekookt water in het vliegtuig te krijgen om de babyvoeding mee aan te lengen.

handbagage

Aankopen op de luchthaven en aan boord

Wat is tijdens het wachten op een vliegveld een betere tijdsbesteding dan winkelen? Nog even gauw iets te lezen kopen op de heenweg of toch nog een last minute souvenir scoren op de terugweg. Gelukkig mogen deze aankopen gewoon mee in je handbagage. Wel gelden ook hier een aantal regels voor. Zo mogen artikelen die je hebt gekocht op een Europese luchthaven alleen mee in je handbagage als ze door de winkel zijn verpakt in een speciale verzegelde tas en gekocht zijn op de dag van je vliegreis. Heb je onderweg nog een overstap? Dan mag je de verzegeling op de tas pas verbreken wanneer je bent gearriveerd op je eindbestemming. Dezelfde regels gelden voor producten die je aan boord van het vliegtuig koopt.

Twijfels over je handbagage?

Twijfel je of bepaalde spullen wel of niet mee mogen in je handbagage? Dan raden we altijd aan om contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij zelf. Ook vind je op de website van de ANVR een overzicht van alle actuele regels omtrent het meenemen van bagage. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan en ben je er zeker van dat alles in je handbagage ook daadwerkelijk mee mag op reis.

Geen gedoe met bagage? Laat het verzenden!

Op reis zonder je zorgen te hoeven maken om je bagage? Met Bagbooking laat je jouw bagage eenvoudig versturen naar jouw bestemming. Hevel dus gerust wat van je handbagage over naar je koffer. Wij zorgen ervoor dat hij voor je klaar staat op jouw bestemming. Lees meer over de mogelijkheden van Bagbooking.

Bereken jouw tarief

Bagage