Zekerheid

100% veilig

Voordelig

Skip de rij

Extra ruimte

Service

Van deur tot deur

Bagage drop-off Schiphol: dit is wat je moet weten

Alle praktische info op een rij.

De bagage drop-off van Schiphol is voor velen geen onbekend fenomeen. Wie denkt aan de bagage drop-off, denkt al snel aan ellenlange rijen en een hoop gezeul met koffers. Maar hoe werkt de bagage drop-off eigenlijk precies? Kan je bijvoorbeeld ook online inchecken als je met ruimbagage reist en hoe werkt reizen met afwijkende bagage eigenlijk precies als je gebruik maakt van de bagage drop-off?

Bagage drop-off Schiphol

Wat is de bagage drop-off en waar bevindt de bagage drop-off zich?

De bagage drop-off van een vliegveld is de plek waar je je koffers en andere grote bagage afgeeft. Deze bevindt zich voor de douane. Voorheen gebeurde dit standaard bij een incheckbalie. Nu tegenwoordig veel mensen van tevoren online inchecken, maken steeds meer luchtvaartmaatschappijen gebruik van selfservice bagage drop-off systemen. Bij een selfservice drop-off scan je je boardingpass, en plaats je daarna je ruimbagage in een machine. De machine print vervolgens een kofferlabel en afgiftebewijs uit. Vaak gaan de rijen bij de selfservice drop-off een stuk sneller dan bij de reguliere incheckbalies, wat een hoop wachttijd kan schelen. 


Op Schiphol zijn er verschillende airlines die deze selfservice mogelijkheid aanbieden. Check de website van Schiphol voor de actuele informatie.

Kan ik ook afwijkende bagage, zoals een parasol, buggy of ski’s meenemen via de bagage drop-off?

Reis je met afwijkende bagage, zoals een buggy, ski’s of golftas? Ook deze moet ingecheckt worden op de luchthaven. Met afwijkende bagage bedoelen we bagage dat groter of zwaarder is dan de standaard afmetingen. Ook bagage met een vreemde vorm of bagage dat breekbaar is, wordt als afwijkende bagage gezien. Je checkt deze bagage in bij de incheckbalie, om ze vervolgens af te geven bij de drop-off van de odd size balie. Voor rolstoelen en kinderwagens gelden deze regels niet. Deze kan je meenemen tot aan de gate, waar een medewerker ervoor zal zorgen dat deze gelabeld worden en in het ruim terechtkomen.

Wat gebeurt er met mijn bagage nadat ik deze heb afgegeven bij de bagage drop-off?

Nadat je je bagage hebt afgegeven bij de bagage drop-off, begint je bagage aan het eerste deel van zijn reis: de reis over de luchthaven. Bij de drop-off wordt een label met barcode aan de bagage bevestigd. Deze barcode bevat alle noodzakelijke informatie over jouw bagage. Denk aan het vluchtnummer, de bestemming en de vluchtdatum. Ook bevat het label een chip waarmee jouw bagage gedurende het hele proces kan worden gemonitord. Vervolgens beland de bagage in het ondergrondse bagageruim, waar het een behoorlijke afstand aflegt. Tijdens dit proces wordt de inhoud van de bagage gescreend, waarna het vervolgens overhandigd wordt aan het luchthavenpersoneel. Dit personeel zorgt ervoor dat jouw bagage in het ruim van het juiste vliegtuig beland. 

Vlucht gemist door de lange rij bij de bagage drop-off?

Heb je door de lange rijen voor de bagage drop-off en vervolgens de douane je vlucht gemist? Met de huidige drukte op Schiphol maken veel mensen zich druk over wat er met hun bagage gebeurt als zij hun vlucht niet halen. Volgens de officiële regelgeving is Schiphol verplicht om je bagage van boord te halen, wanneer jij je vlucht mist. Je bagage is namelijk gekoppeld aan jou als passagier en niet aan je vlucht. Je bagage blijft in dit geval dus achter op de luchthaven. Om je baage weer terug te krijgen, moet je zelf contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij. Kortom, best een hoop gedoe. Voorkom dit soort gedoe en lange rijen voor de bagage drop-off en laat ons jouw bagage rechtstreeks naar jouw bestemming verzenden.

Tip: Maak van tevoren een foto van de inhoud van jouw bagage. Daarmee kun je later bewijzen wat de inhoud van jouw bagage was, in het geval dat je bagage kwijtraakt.

Hoe werkt de bagage drop-off als je vooraf online bent ingecheckt?

Bij de meeste airlines kun je vooraf online inchecken. Als je vooraf online bent ingecheckt, maar met ruimbagage reist, moet je op Schiphol alsnog in de rij voor de bagage drop-off staan. Het voordeel is wel dat je in dit geval bij de meeste airlines gebruik kunt maken van de eerdergenoemde selfservice drop-offs. Hierdoor sta je over het algemeen minder lang in de rij en kun je dus iets later naar het vliegveld gaan.

Wanneer zijn de rijen voor de bagage drop-off het langst?

Gemiddeld genomen zijn de weekenden op Schiphol het drukst. Op deze dagen zijn de rijen voor de bagage drop-off dus vaak ook langer dan op doordeweekse dagen. Daarnaast zijn de rijen vroeg in de ochtend vaak korter dan later op de dag. Wie het risico in lange rij te staan bij de bagage drop-off wil verkleinen, doet er dus goed aan om een vroege vlucht te boeken.

Bereken jouw tarief

Bagage